Kávézz Jobban, mert minden korty egy élmény!

Hol érhetsz el minket?​

🔥 Cofffriends - Kávézz Jobban, mert minden korty egy élmény!

A kávé világának felfedezői – barista technikák, kávékóstolás és szakmai tippek a legmagasabb minőségű kávéélményhez.

Jobbá tesszük a kávézási élményed – eszközök, receptek és kávékultúra minden kávékedvelő számára.

📩 E-mail cím:

❓ GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések

Kezdőknek olyan kávékat ajánlunk, amelyek könnyen elkészíthetők és kellemesen gyümölcsös, édeskés ízűek. A brazil vagy guatemalai kávék jó választást jelentenek, mivel kiegyensúlyozott ízprofillal rendelkeznek, csokoládés, diós jegyekkel. Érdemes specialty kávépörkölőktől vásárolni, és kérni ajánlást a barátságosabb, kezdőbarát kávékról.

Az otthoni kávéfőző kiválasztása nagyban függ az ízlésedtől, a rendelkezésedre álló időtől és a költségvetésedtől. Kezdőknek ajánljuk a french presst vagy az AeroPresst, mindkettő megfizethető és egyszerűen használható. Ha szereted az eszpresszó alapú italokat, egy jó minőségű kapszulás gép lehet jó kezdés. Komolyabb beruházásként egy félautomata eszpresszógép vagy filter kávéhoz egy V60 csepegtető lehet ideális választás.

A kávét mindig légmentesen záródó, sötét, száraz helyen tárold, távol a napfénytől, nedvességtől és erős szagoktól. A legjobb egy speciális kávétároló doboz vagy szeleppel ellátott, visszazárható tasak használata. Lehetőleg csak annyi kávét vásárolj, amennyit 2-3 héten belül elfogyasztasz, mert a frissesség kritikus a jó íz szempontjából.

A specialty kávé és a kommersz kávé közötti különbség több tényezőben is megmutatkozik. A specialty kávé a legmagasabb minőségi kategória, amelyet az SCA (Specialty Coffee Association) 85 pont felett értékel a 100-as skálán. Ezeket a kávékat gondosan válogatják, nyomon követhető az eredetük, és általában kis tételekben pörkölik, hogy megőrizzék egyedi karakterüket. A kommersz kávék ezzel szemben tömegtermelésben készülnek, gyakran különböző eredetű kávékat kevernek össze, és általában sötétebbre pörkölik őket, hogy egységes, de kevésbé összetett ízt biztosítsanak.

A specialty kávé és a kommersz kávé közötti különbség továbbra is több tényezőben nyilvánul meg, azonban a specialty kávé hivatalos meghatározása 2025-től megváltozott. Az SCA új irányelvei szerint a specialty kávé nem kizárólag a pontszám alapján kerül besorolásra, hanem a teljes értéklánc minőségi követelményeit is figyelembe veszik – beleértve a fenntarthatóságot, az átláthatóságot és az oktatási szintet is. Ezek a kávék továbbra is gondosan válogatottak, eredetük nyomon követhető, és kis tételekben pörkölik őket az egyedi karakter megőrzése érdekében. A kommersz kávé ezzel szemben tömegtermelésből származik, gyakran különböző eredetű kávék keverékéből, egységes, de kevésbé összetett ízvilággal.

A tökéletes filterkávé készítéséhez használj frissen pörkölt, frissen őrölt kávét (közepesen durva őrlés), tiszta, szűrt vizet (92-96°C), és egy tiszta filter eszközt (pl. V60, Chemex). Az arány általában 60-65g kávé / 1 liter víz, de ízlés szerint állítható. Nedvesítsd elő a filtert, add hozzá a kávét, majd körkörösen öntsd fel kis mennyiségű vízzel, hogy blooming (gázok távozása) történjen. 30 másodperc után folytasd az öntést egyenletes, lassú mozdulatokkal. A teljes elkészítési idő 2,5-3,5 perc legyen.

✉️ Írj nekünk!

Kérdésed van? Segítségre van szükséged? Írj nekünk bizalommal, és hamarosan válaszolunk!

📧 Kávés hírlevelünk